Česká kuchyně

Česká kuchyně má staletou tradici. Základem je lidová kuchyně a suroviny vypěstované doma. Ze zdánlivě prostých surovin se vaří nápaditá jídla, která najdeme výhradně v České kuchyni. Ve světě jsou české restaurace zastoupené poměrně málo z důvodu náročné přípravy jídel, ale přesto jsou velmi oblíbené a navštěvované.

027_uglaubicu-300x200Na počátku českého menu je nepřeberné množství polévek, odmasových vývarů přes zeleninové až po typické, např. se sušenými houbami. Fenoménem české kuchyně jsou omáčky. Pečené či dušené maso přelité chutnou omáčkou zpravidla smetanovou, či omáčkou zjemněnou mlékem nebo máslem, která je doplněna základní chutí, je typickým hlavním chodem. Hovězí pečeně s rajskou nebo koprovou omáčkou nebo svíčková na smetaně nesmí chybět na žádném jídelním lístku.

Naprosto jedinečnou přílohou jsou české knedlíky. Naše národní kuchyně se neobejde bez houskových nebo bramborových knedlíků. Další důležitou složkou jsou české stravy jsou brambory. V české kuchyni najdete velké množství jídel, kde jednou ze základních surovin jsou brambory. Typickým jídlem jsou bramboráky nebo bramborové placky.

České klasické moučníky jsou neodmyslitelnou součástí typického menu – bramborové šišky s mákem, ovocné knedlíky, jablkový závin adalší moučníky, nabízí národní kuchyně jako gurmánský závěr.

026_uglaubicu-300x200Češi se významně podílí na historii výroby piva. Počátky našeho pivovarnictví se váží k Plzni, kde se začal vyrábět Plzeňský Prazdroj od roku 1842. Kvalita tohoto piva je dosažena díky měkké vodě, která vyvěrá pouze v Plzni. Kromě samotného piva oblíbeného po celém světě se vyváží český chmel, moravský ječmen do celého světa, kde se snaží o výrobu stejně vynikajícího piva. Vaření piva má v Čechách staletou tradici a mnohé pivovary dodnes své originální pivo vaří. Jedním z nejstarších pivovarů v Čechách je pivovar Regent, který byl založen roku 1379 rodem Rožmberků. Tento pivovar nadále používá pouze tradiční výrobní metody.

003_uglaubicu-300x200Na tradiční výrobní postupy také vsadil pivovar Staropramen, tzn. otevřené kvasné nádrže a pivo zrající v dubových sudech. Milovníci piva tvrdí, že jen tak pivo získá ty pravé charakteristické vlastnosti. Každý návštěvník České republiky si může vybrat z nepřeberné nabídky různých piv – světlé, tmavé, pivní speciály. Určitě každý milovník piva najde na trhu to své – nejlepší.

Výběr klasických českých jídel z našeho menu

Polévky:
Jihočeská bramboračka s houbami
Staropražská plévka

Hlavní jídla:
Pečená kachna s červeným zelím, houskovými a bramborovými knedlíky
Pečené vepřové koleno s bramborovými knedlíky a zelím se slaninou
Hovězí guláš s houskovým knedlíkem
Klasická vepřová pečeně na pivě,
s českými houskovými a bramborovými knedlíky a zelím se slaninou

Přílohy:
Bramborové knedlíky
Houskové knedlíky